| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

1 Johdanto

Page history last edited by Ilkka Kuhanen 12 years, 7 months ago

Kirjoittajat: Anu-Liisa Rönkä


Työelämässä voidaan taiteen avulla edistää ainakin oppimista, yhteisöllisyyttä ja sosiaalista vuorovaikutusta. Osallistuminen taiteelliseen toimintaa voi siten parantaa työhyvinvointia, vähentää sairauspoissaoloja ja edistää tuottavuutta. Taide voi myös kasvattaa työyhteisön innovaatiokyvykkyyttä.

 

Valtakunnallinen TAIKA-hanke vei taiteeseen perustuvia menetelmiä työelämään vuosina 2008–2011. Taidehankkeita on aiemmin suunnattu esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan asiakkaille, mutta TAIKA tarjosi nimenomaan työntekijöille mahdollisuuden osallistua taidelähtöisiin työpajoihin. Tavoitteena oli juurrutta menetelmia hoitoalan arkeen ja viedä taiteellisia menetelmiä myös muille työelämän sektoreille, sosiaali- ja terveysalan ulkopuolelle. Lopullisena tavoitteena oli mallintaa menetelmien käytön prosessia työpaikoilla. Hankkeen tulosten painopiste on siis mallinnustyössä ja prosessianalyysissa.

 

TAIKA-hankkeen koko nimi on Taide kohtaamisalustana sektorirajat ylittäville kulttuurisille innovaatioille. Nimi kuvastaa sitä, että taiteellinen tekeminen voidaan nähdä tilana, jossa esimerkiksi moniammatillisen työyhteisön jäsenet voivat kohdata toisensa arkityöstä poikkeavalla tavalla. Tällaisessa tilanteessa työroolit ja -rajat tuntuvat liudentuvan ja osanottajat voivat päästä yhdessä jaettuun luovaan ja innovatiiviseen mielentilaan.

 

Hanke kuului opetusministeriön valtakunnalliseen ESR-kehittämisohjelmaan Innovaatio- ja osaamisjärjestelmien kehittäminen. Opetus- ja kulttuuriministeriö on hanketta rahoittamalla halunnut edistää taiteen ja kulttuurin roolia innovaatiokeskustelussa, jota perinteisesti on käyty tiede- ja teknologiainnovaatioiden näkökulmasta. Innovaatiokeskusteluun on haluttu lisätä luovuus, jota voi pitää innovatiivisuuden edellytyksenä. Keskusteluun on pyritty nostamaan kulttuuristen innovaatioiden käsitettä teknologisten ja sosiaalisten innovaatioiden rinnalle.

 

Valtakunnallisen hankkeen päätoteuttaja on Helsingin yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia ja osatoteuttajia Diakonia-ammattikorkeakoulu, Lahden ammattikorkeakoulu, Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunta, Teatterikorkeakoulun koulutus- ja kehittämispalvelut sekä Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia.

 

Tiivistelmä hankkeen toiminnasta power point -esityksenä.

 

 


Palaa sisällysluetteloon:

Sisällys

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.