| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

9 Ongelmat ja suositukset

Page history last edited by Anu-Liisa Rönkä 12 years, 9 months ago

Kirjoittajat: Pälvi Rantala, Anu-Liisa Rönkä


Päätoteuttajan näkökulmasta ongelmaksi on muodostunut se, että laajan hankkeen hallinnointi- ja koordinointityöhön kuluu työaikaa suunniteltua enemmän. Suosituksena voikin todeta, että monen osatoteuttajan hankkeissa varataan riittävästi resurssia toiminnan koordinoimiselle ja yhteistyön toteuttamiselle. Myös osatoteuttajille tulee olla riittävästi resurssia osallistua yhteiseen toimintaan, työseminaareihin ja kehittämispäiviin. Mikäli työntekijät ovat hankkeissa mukana kovin pienillä prosentuaalisilla osuuksilla kokonaistyöajasta, se heikentää mahdollisuuksia keskittyä ja osallistua yhteistyöhön.

 

Monen osatoteuttajan konsortiossa toimijoiden roolit koettiin aluksi epäselviksi, eikä osahankkeiden vahvuuksia ja osaamista päästy alusta asti hyödyntämään parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä on onneksi korjaantunut projektin aikana; toimivat yhteistyön muodot ovat löytyneet. Toimijoiden erilainen tausta ja erilaisiin kielenkäyttötapoihin tottuminen vei aikaa. Se muodosti myös yhden piirteen hankkeessa, moniammatillisuuden. Moninaisuus on rikkaus, se avaa ilmiötä yhä enemmän, mutta se haastaa toimijoiden asenteet. Yhteiset seminaarit ja kehittämispäivät ovat olennainen rakenne, jossa kohtaaminen on mahdollista. 

 
Yksi ongelma on projektityön määräaikaisuus ja jatkuvuuden puute (ks. myös kohta jatkuvuus). Jos ja kun toimintoja on tarkoitus juurruttaa työyhteisöjen arkeen, se ei onnistu vuodessa tai kahdessa, vaan tarvittaisiin pidempi prosessi. Myös vaikutusten arviointi tällaisella aikataululla on jokseenkin mahdotonta.

 

Muiden kuin sosiaali- ja terveysalan yritysten ja organisaatioiden mukaan saaminen on ollut vaikeaa. Keskusteluja esim. Lahden osatoteutuksen puolesta on käyty monen eri tahon kanssa tuloksetta. Kieltäytymisen virallisena syynä on yleensä ollut organisaatioissa jo menossa olevien työhyvinvointiin liittyvien kehittämistoimenpiteiden riittävyys. Suurinpana syynä kieltäytymiseen on varmaankin kuitenkin ollut aihepiirin uutuus ja outous. Tarvitaankin parempia "myyjiä", jotka osaavat herättää tarpeen ottaa taidelähtöiset menetelmät testaukseen. Tarvitaan myös enemmän tietoa menetelmien toimivuudesta.

 


Palaa sisällysluetteloon:

Sisällys

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.